19 Mart 2008 Çarşamba

Kangal Köpeklerinin Beslenmesi

Öncelikle bilinmesi gereken bir şey vardır : Kangallar beslenme konusunda sahiplerine pek sorun çıkarmasalar da; sağlıklı, iyi gelişmiş, parlak tüylü, dirençli köpeklere sahip olmak istiyorsanız; köpeğinizi, "nasıl olsa ne versek yiyor" şeklinde değil, özen göstererek beslemelisiniz ... Bu, bütün türler için aynıdır . Bilindiği gibi kırsal kesimde köpekler genel olarak yal - arpa ununun, sıcak su ile hamur haline getirilmesiyle oluşturulan yiyecek- ile beslenirler... Her ne kadar alışılagelmiş bir durum olsa da ; sadece yal ile köpek beslemek yanlıştır . Yal, köpeğinize karbonhidrat ve akabinde fazla kilodan başka bir şey vermez ... Tabi ki kırsal kesimde insanların köpeklerini profesyonel mamalarla beslemelerini beklemiyoruz (Hem maliyet söz konusu hem de olanak) ama imkanınız varsa, köpeğinizi yaşına uygun, kaliteli mamalarla beslemeniz en doğrusudur... İmkanlarınız kısıtlı ise, protein ve yağ ağırlıklı yiyeceklerle takviye yapmanız gerekmektedir , veteriner gözetiminde vitamin takviyesi de yapılmalıdır.

Beslenme Konusunda Önemli Noktalar

Yetişkin köpekler için günde bir öğün yeterlidir. Yemek her gün aynı saatte verilmelidir.

Genç, gebe, emziren, çalışan, iştahsız ve yaşlı köpeklerin iki veya daha fazla sayıda ve eşit miktarlarda beslenmeleri gereklidir.

Sütten kesilmemiş yavrular, kesinlikle annelerinden ayırılmamalıdır çünkü anne sütü kemik ve kas gelişimi , bağışıklık sistemi vb konularda büyük önem taşımaktadır.

Yavrular daha sık ve daha az miktarda beslenmelidirler.

Köpeğe balık kılçığı, tavuk gibi ufak kümes hayvanlarının kemikleri de verilmemelidir.

Öğün sonrası tüketilmeyen artık mamalar yaklaşık 1-1,5 saat sonra uzaklaştırılmalıdır.

Önlerinde her zaman taze ve yeterli miktarda temiz su bulunmalıdır.

Ani mama değişiklikleri yapılmamalıdır. Değişiklik gerekliyse kademeli olarak yapılmalıdır.

Mama ve su kapları her zaman temiz olmalıdır.

Şekerli yiyeceklerin uzun süre verilmesi sonucunda sindirim sisteminde bozukluklar, diş çürümesi, yağlanma ve şeker hastalıkları şekillenebilmektedir.

Havuç, yeşil sebzeler ve elma gibi bazı meyvaları da verebilirsiniz.

Kaliteli mama kullanıyorsanız, hiç bir ilave vitamin veya mineral katkısı yapmanıza gerek yoktur.

Ayrıca, fazla miktarda karaciğer, fındık-ceviz, mantar, patates, fazla tuz verilmemelidir...

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker